Kontaktirajte nas:

mkvojvodina@gmail.com

Oprema

Jakna

Image

Jakna je pripijena i ima kaiš (kroasar) koji prolazi između nogu. Kod mačevanja sabljama, jakne se kroje duž struka.[potrebno je pojašnjenje] Oko kragne se ušiva mali klanac od presavijene tkanine kako bi se sprečilo da sečivo protivnika sklizne ispod maske i duž jakne prema gore ka vratu. Instruktori mačevanja mogu da nose težu jaknu, kao što je ona ojačana plastičnom penom, kako bi odbili česte udarce koje instruktor trpi.

Plastron

Image

Plastron je štitnik ispod pazuha koji se nosi ispod jakne. Pruža dvostruku zaštitu na strani mača i nadlaktice. Nema šava ispod ruke, koji bi se poravnao sa šavom jakne i obezbedio slabu tačku.

Rukavica

Image

Ruka mača je zaštićena rukavicom sa rukavicom koja sprečava da sečiva uđu u rukav i izazovu povrede. Rukavica takođe poboljšava prianjanje.

Pantalone

Image

Pantalone ili gaćice su kratke pantalone koje se završavaju tik ispod kolena. Pantalone moraju imati 10 cm preklapanja sa jaknom. Većina je opremljena tregerima (naramenicama).

Čarape

Čarape za mačevanje su dovoljno dugačke da pokriju koleno; neke pokrivaju veći deo butine.

Cipele

Cipele za mačevanje imaju ravne đonove, a sa unutrašnje strane su ojačane za zadnje stopalo, au peti za prednje stopalo. Ojačanje sprečava habanje od naleta.

Maska

Image

Maska za mačevanje ima bib koji štiti vrat. Maska treba da izdrži 12 kilograma (26 lb) na metalnoj mreži i 350 njutna (79 lbf) otpornosti na prodiranje na bib. Propisi FIE nalažu da maske moraju da izdrže 25 kilograma (55 lb) na mreži i 1.600 njutna (360 lbf) na bib. Neke moderne maske imaju providni vizir na prednjoj strani maske. Korišćeni su na takmičenjima visokog nivoa (Svetsko prvenstvo itd.), međutim, trenutno su zabranjeni u foliji i špagu od strane FIE, nakon incidenta iz 2009. godine u kojem je probušen vizir tokom takmičenja za juniore Evropskog prvenstva. Postoje maske od folije, sablja i tri oružja.

Štitnik za grudi

Image

Štitnik za grudi, napravljen od plastike, nose mačevaoci, a ponekad i muškarci. Nose ih i instruktori mačevanja, koji su mnogo češće pogođeni tokom treninga nego njihovi učenici. Kod ograde od folije, tvrda površina štitnika za grudi smanjuje verovatnoću da se registruje pogodak.