Istorijat Mačevalačkog kluba Vojvodina

O nama

    Mačevalacki klub „Vojvodina“ je počeo sa radom u oktobru 2007. godine, sa idejom popularisanja i razvijanja sportskog mačevanja, te formiranja svojevrsnog centra ovog sporta u regionu.

   Ideja o formiranju Kluba nastala je tokom organizacije Prvog evropskog prvenstva u mačevanju za kadete, koje je održano u Novom Sadu u martu 2007. godine, a čiju su organizaciju (njen tehnički deo) vodili upravo sadašnji članovi MK „Vojvodina“ - Veselko Dumitrov (kao tehnički direktor – gostujući trener i jedan od osnivača MK „Vojvodina“), Vasilije Milnović (kao generalni sekretar – prvi trener MK „Vojvodina“) i Velimir Uljarević (kao tehnički sekretar – oružar MK „Vojvodina“). To je bio najveći mačevalacki turnir ikada održan u Srbiji, na kome je učestvovalo više od 400 takmičara iz 36 evropskih zemalja, a Novi Sad je tim povodom ugostio oko 1000 ljudi.
   Novi Sad bio je idealno mesto za formiranje ovakvog kluba budući da ima prepoznatljiv status sportskog centra, univerzitetskog grada (što je za ovaj sport od presudne važnosti), kao i grada kulture. Na početku je Klub strategiju razvoja bazirao na razvijanju svog članstva, organizaciji infrastrukture i trenažnih procesa, opredeljujući se da prva sezona, u takmičarskom smislu, bude bez rezultata, te da takmičari počnu da odmeravaju umeće u ovoj veštini sa sportistima drugih klubova tek od septembra 2008. godine.
   Već nakon prvih nastupa naših takmičara postalo je jasno da je MK “Vojvodina”, po svom stručnom i takmičarskom kadru, u samom vrhu srpskog mačevanja  - prve sezone osvojeno je državno zlato i četiri bronze u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji, a druge godine tri zlatne i sedam bronzanih medalja u svim starosnim uzrastima.

   Stručni kadar u klubu zaista je reprezentativan. Prvi treneri su: Veselko Dumitrov (kao gostujući trener) – najtrofejniji srpski trener svih vremena i Vasilije Milnović –nekadašnji uspešni selektor mačevalačke reprezentacije Srbije. Tehnički treneri su bivši istaknuti takmičari i reprezentativci – Boris Caran i Raško Mićić, a Klub ima i kondicionog trenera – Miroslava Stefanovića, oružara – Velimira Uljarevića i umetničkog direktora – Nenada Ilića. Toliko brojan i kvalitetan stručni tim, po našoj slobodnoj proceni, ima retko koji mačevalački klub u Srbiji.
   Što se tiče takmičarskog kadra, iz godine u godinu, predsednik kluba, Bata Buljovčić, u saradnji sa trenerima, stvara jedan od najjačih takmičarskih potencijala u zemlji i planira da za nekoliko godina dovede u Klub trenere i takmičare iz inostranstva.
   Svakako treba naglasiti da MK „Vojvodina“ poseduje posebne programe rada (u skladu sa evropskim modelima) za decu, takmičare i rekreativce, kao i da trenutno broji 35 aktivnih članova, u svim starosnim kategorijama (pioniri, kadeti, juniori, seniori i veterani).
   Zbog svega navedenog, Klub već u svojoj trećoj sezoni postojanja može da se prepozna na mapi srpskog mačevanja kao jedan od četiri kluba sa najbrojnijim članstvom i najuspešnijim takmičarskim kadrom. Takođe, uprava Kluba je postigla određene rezultate čiji će se efekti tek videti: traženje sponzora, uvećavanje sredstava za Klub iz gradskog budžeta, potpisivanje ugovora o saradnji sa DIF-om itd.

   MK „Vojvodina“ sarađuje sa Mačevalačkim savezom Srbije, od koga ima punu podršku za realizaciju svojih ideja da na području Novog Sada razvija i popularizuje sportsko mačevanje do nivoa srpskog, ali i regionalnog centra ovog prvog i najstarijeg olimpijskog sporta.

   Svaki napredan grad u Evropi ima bar jedan mačevalacki klub, koji predstavlja stalno mesto okupljanja sportske elite toga mesta i, na izvestan način, govori o stanju građanske kulture te urbane sredine. Po našem dubokom uverenju, Novi Sad ispunjava sve uslove da najzad dobije jedan regionalni mačevalački centar, koji će nositi prepoznatljivo ime: MK „Vojvodina“.