Mačevalački klub Vojvodina

Veljko Ćuk – najbolji kadet Evrope!

Proteklog vikenda u Solunu je održan turnir iz serije Cadet Circuit Evropske mačevalačke konfederacije u disciplini floret, na kome su nastupili najbolji mladi floretaši starog kontinenta. Među njima su bili i reprezentativci Srbije, od kojih su dva bila državni šampioni iz našeg kluba – Veljko Ćuk i Mateja Ruski.
Najbolje bi bilo da na početku citiramo reči njihovog/našeg trenera Veselko Dumitrova, koji je rekao: „Bilo je lepo danas u Solunu bio predstavnik reprezentacije Srbije!“ Da neki novi vetrovi duvaju u srpskom mačevanju govori sledeći podatak: reprezentacija Srbije u disciplini muški floret na ovom turniru je bila najuspešnija ekipa u Evropi!
Svakako da je najzvučniji rezultat onaj našeg Veljka Ćuka, ali stvari postaju još lepše kada se zna da na čitavom turniru Veljko nije imao ravnopravnog takmaca. Uostalom, njegov rezultat iz finalne borbe – u kojoj je savladao predstavnika Italije, tradicionalno najuspešnije nacije u disciplini floret – od 15:8, dovoljno govori u prilog ove tvrdnje. Ni u jednom trenutku na turniru nije dolazila u pitanje Veljkova pobeda na mačevalačkim planšama. Ova pobeda svakako će mu pomoći da se visoko pozicionira na evropskoj rang-listi, u kadetskoj konkurenciji. Treba istaći da je reprezentacija Srbije uzela još jednu medalju na ovom turniru, koji će biti upisan zlatnim slovima u noviju istoriju srpskog mačevanja. Naime, bronzanu medalju je uzeo takmičar beogradskog „Silnog“ Petar Janićijević. I drugi srpski reprezentativci su ostavili solidan utisak – Dina Karavidin (MK Omladinac, Zrenjanin) se plasirao u najboljih šesnaest, a naš Mateja Ruski (MK Vojvodina), kome je ovo prva kadetska sezona, takođe se plasirao u direktne eliminacije.

Nema šta, pred srpskim mladim takmičarima je očigledno sjajna mačevalačka budućnost. Čestitamo Veljku i drugim srpskim floretašima na sjajnim rezultatima!