Mačevalački klub Vojvodina

Romana šampion Balkana! Miljan osvojio bronzu

Fantastičan ovosezonski niz Romane Caran nastavljen je proteklog vikenda, na Šampionatu Balkana za seniore. Ona je, nakon  zlata na Satelit svetskom kupu i domaćem „Trofeju Železnice Srbije“, sada postala i prvak Balkana! U izuzetno jakoj konkurenciji,  Romana je došla do naslova prvaka Balkana, dok je Miljan Kovačević uzeo bronzanu medalju. Time su takmičari „Vojvodine“ ponovo bili
najbolji predstavnici naše reprezentacije. Naime, u Nišu je, u organizaciji Mačevalačkog saveza Srbije i Grada Niša, održano Prvenstvo Balkana u seniorskoj konkurenciji.

Nakon pauze od 19 godina, Balkanski šampionat je obnovljen, a učešće su uzele gotovo sve balkanske zemlje: Rumunija, Turska, Grčka, Bugarska, Makedonija, Moldavija i domaćin – Srbija. Nakon što je u svojoj bogatoj karijeri već bila kadetski i juniorski šampion Balkana, Romana je svoju dominaciju potvrdila  sada i na seniorskom turniru. Nakon izuzetno dobro odrađene grupne faze, Romana je u borbi za medalju pobedila Turkinju Aybuke Ozturkmen sa 15:9, da bi u polufinalu bila bolja od trofejne Sbarcia Raluke iz Rumunije sa 15:10. U velikom finalu, Romana je lakše nego što se očekivalo pobedila još jednu Rumunku Dumitru Ioanu sa 15:9. Činjenica da su sve ostale medalje osvojile predstavnice mačevalačke supersile Rumunije, dovoljno govori koliko im je Romana pomrsila planove. Na kraju, više nego dominantno – Romana Caran, šampion Balkana! Miljan Kovačević je, pak, imao mnogo teži put do medalje. Nakon četiri pobede i dva poraza u grupi, Miljan je u 16 najboljih prvo pobedio George Ivanova iz Bugarske sa 15:6, da bi u četvrtfinalu bio bolji od reprezentativnog kolege Nikole Tomšića iz  „Omladinca“ sa 15:10. U polufinalu, Miljan je izgubio od Radu Darabana (15:7), koji je na kraju i trijumfovao u disciplini floret. Ovo su sjajni rezultati za Romanu i Miljana, koji potvrđuju njihovu izuzetnu formu pred kvalifikacione turnire za Rio! Idemo Ro i Miki!