Mačevalački klub Vojvodina

Veličanstveno!

XI Trofej Novog Sada, najveći domaći turnir svih vremena!

Mačevalački klub „Vojvodina“ je i do sada postavljao neke nove standarde u srpskom mačevanju i pomerao granice istog, a najnovija potvrda toga je juče završen „Trofej Novog Sada“. Naime, prethodnog vikenda je naš klub bio organizator „XI-og međunarodnog Trofeja Novog Sada“ u mačevanju, turnira koji je oborio sve rekorde domaćeg mačevanja. Sa 309 pojedinačnih nastupa i oko 250 takmičara, ovo je najveći domaći turnir ikada održan, izuzimajući Prvenstvo Evrope 2007. i mačevalački turnir na Univerzijadi.

Na turniru su nastupili najbolji mačevaoci iz naše zemlje, ali i gosti iz Hrvatske, Grčke, Mađarske, Rusije i Makedonije. Na programu su bile borbe u svim mačevalačkim disciplinama – mač, floret i sablja – u pionirskoj, kadetskoj, seniorskoj i veteranskoj konkurenciji. Bio je ovo pravi mačevalački maraton i praznik sportskog mačevanja. Samo prvog dana turnira, organizovano je takmičenje u čak 23 discipline po starosnim uzrastima. Mačevalački klub „Vojvodina“ je obezbedio veoma vredne pehare za pobednike i diplome za prvih osam takmičara po disciplinama, a opšti utisak svih inostranih gostiju, sportskih prijatelja iz Moskve, Florine, Budimpešte, Segedina, Zagreba, Splita, Osijeka, Karlovca, Skoplja i drugih gradova regiona je izuzetan, o čemu svedoče i njihove izjave za pojedine domaće medije. Ono što je najbitnije, svakako, jeste njihova garancija o nastupu i sledeće godine i iskreni osmesi najmlađih takmičara, pa sa sigurnošću očekujemo dogodine i novo postavljanje rekorda. Osim toga, mnogi od gostiju su već najavili novi dolazak u Novi Sad, na letnje pripreme koje će naš klub organizovati u Hotelu Norcev na Fruškoj gori, a ugovorene su i brojne aktivnosti u pogledu regionalne sportske saradnje.

Mačevalački klub „Vojvodina“ se ovom prilikom posebno zahvaljuje sponzorima turnira – Grand motorsu i Minakvi. Uz njihovu pomoć i podršku Uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, Mačevalački klub „Vojvodina“ uspeva da ispunjava svoju sportsku misiju. Takođe, Mačevalački klub „Vojvodina“ se zahvaljuje sudijama i volonterima, bez čije pomoći organizacija ovakvog turnira ne bi bila moguća. Istovremeno, želimo da izrazimo zahvalnost Vukašinu Stošiću, generalnom sekretaru MSS i Veselku Dumitrovu, našem prvom treneru i tehničkom direktoru MSS, koji su požrtvovano i samopregorno vodili čitavo takmičenje, što je izuzetno odgovaran i težak posao, kada je u pitanju ovako velik turnir. Uprava kluba, predvođena dr Vasilijem Milnovićem, predsednikom, Dejanom Ruskim, generalnim sekretarom i Branislavom Stefanovićem, predsednikom UO, ne krije svoje veliko zadovoljstvo urađenim. Oni u glas ističu da je ovo tek početak uspona ovog turnira.

Inače, nisu izostali ni rezultati, kada je u pitanju MK Vojvodina. Zapravo, naš klub je sa 4 osvojena zlata i tri srebra bio među najuspešnijim mačevalačkim klubovima. Bila je ovo prilika da svi domaći takmičari na svom terenu osete draž velikog međunarodnog turnira, a Novosađani nisu propustili priliku da se upoznaju sa lepotom i plemenitošću najstarijeg olimpijskog sporta.

Zlatne medalje za klub su osvojili Aleksa Radulović u pionirskoj sablji A i Nikola Milivojev u kadetskoj sablji, kao i Marko Dožaj u kadetskom maču. Vrhunac sportskog uspeha usledio je u seniorskoj konkurenciji, kada su se u finalu našle naše dve šampionke – Romana Caran i Ana Sel. U izuzetno neizvesnoj borbi, mlada nada srpskog mačevanja, Ana Sel je trijumfovala sa 15:14. Rezultati naših takmičara u veoma ozbiljnoj konkurenciji samo potvrđuju kvalitet stručnog rada u klubu. Pored pomenutih takmičara, srebrne medalje su osvojile još i sestre Stefanović, Olivera i Sofija u svojim pionirskim starosnim grupama u discipline floret, a osvojene su i tri bronze – Sofija Stefanović – mač, pioniri, Aleksa Jovanović – sablja, kadeti i Stefan Milivojčev – mač, kadeti. Poseban kuriozitet takmičenja je predstavljao veteranski turnir, na kome su nastupili nekadašnji istaknuti mačevaoci i reprezentativci sa ovih prostora. Trijumfovao je Denis Bičanić, aktuelni potpredsednik Hrvatskog mačevalačkog saveza i predsednik VMD-a iz Zagreba.


Na kraju, šta reći osim – jedno veliko BRAVO i veliko HVALA svima koji su svojim prisustvom uveličali turnir koji će zlatnim slovima biti ispisan u novijoj istoriji srpskog mačevanja!

150511 1

150511 5