Mačevalački klub Vojvodina

Saopštenje za javnost

U Novom Sadu osnovan Mačevalački savez Vojvodine

U Novom Sadu je, uz prisustvo predstavnika svih klubova sa teritorije AP Vojvodine, osnovan Mačevalački savez Vojvodine. Time je, zapravo, nastavljena tradicija ovog Saveza, koji je sa prekidima postojao od 1949. godine.

Za predsednika Saveza je izabran Milan Gavrilović, ispred najstarijeg i najtrofejnijeg mačevalačkog kluba na ovim prostorima, „Omladinca“ iz Zrenjanina, a za potpredsednika Dejan Ruski, iz novosadske „Vojvodine“, kluba koji u novije vreme ima najbolje međunarodne rezultate. Istovremeno, za predsednika Skupštine MSV je izabran Lazar Jaramazović iz subotičkog „Spartaka“, legenda mačevalačkog sporta, a za generalnog sekretara najtrofejniji srpski trener Veselko Dumitrov (MK „Vojvodina“). Ostali članovi Saveza, sa predstavnicima u Upravnom odboru, su: Đorđe Pomana („Karađorđe“, Pančevo) i Željko Ćela („Karike“, Vršac).

Kako je naglasio novi predsednik Saveza, Milan Gavrilović, „mačevaoci sa teritorije Vojvodine su i do sada predstavljali najkvalitetniji deo srpskog i regionalnog mačevanja, ali ovaj savez će doprineti da se ovdašnje mačevanje, kao najstariji olimpijski sport, uzdigne na još viši nivo i kada je reč o infrastrukturi neophodnoj za takmičarski i trenerski rad i kada je reč o samom stručnom usavršavanju trenera i takmičara, što će prirodno rezultirati i još boljim rezultatima. Uostalom – dodao je – kvalitet i dosadašnji rezultati ljudi koji će biti deo ovog Saveza, su najbolji garant toga.“

Generalni sekretar Saveza, Veselko Dumitrov, je naglasio da će prioritet Saveza biti napredak mlađeg takmičarskog kadra, a najavljeno je i pokretanje šire regionalne saradnje. Prva velika prilika za unapređenje ovdašnjeg mačevanja će svakako biti Prvenstvo Evrope u mačevanju za juniore i kadete, koje će se od 25.02.2016. do 07.03.2016 održati u Novom Sadu.