Mačevalački klub Vojvodina

Duma novi Prvi trener Mačevalačkog kluba Vojvodina!

Vojvodina postaje klub sa evropskim apetitima!

Juče je konačno obelodanjeno ono o čemu se već dugo govorilo u mačevalačkim i sportskim krugovima Novog Sada i Srbije. Veselko Dumitrov – Duma, najtrofejniji srpski mačevalački trener svih vremena, od juče je i zvanično Prvi trener našeg kluba. Uprava MK Vojvodina je do zadnjeg dana držala čitavu stvar u tajnosti i zagonetno se smešila na svako pitanje vezano za pojačanja, da bi juče Duma održao prvi trening oduševljenim članovima kluba.

Podsetimo, Veselko Dumitrov, poznat u čitavom mačevalačkom svetu kao Duma, je čovek koji je bio dugogodišnji selektor Jugoslavije, a potom i stručnjak koji je ustrojio i sistematizovao srpsko mačevanje. Gotovo da u novije vreme nema nijednog ozbiljnijeg srpskog takmičara, sa međunarodnim rezultatima, koji nije prošao kroz Duminu mačevalačku školu. Svoju međunarodnu trenersku karijeru, Duma je gradio kao selektor Tunisa i Saudijske arabije, u Sloveniji i kao vođa mnogih međunarodnih reprezentativnih priprema. Istovremeno, bio je Tehnički direktor na jedanaest kontinentalnih i svetskih mačevalačkih prvenstava i jedini je srpski profesionalni trener, poznat širom mačevalačkog sveta.

Kao trener je osvajač svih domaćih i međunarodnih turnira u regionu, i Balkanskih šampionata, ali je, što je mnogo važnije, “napravio” i takmičare koji su postali šampioni Afrike i Arapskih igara, kao i najbolje i najtrofejnije srpske reprezentativce, a pre svih – Romanu Caran.

Ovo je, prema rečima dr Vasilija Milnovića, kraj jedne faze u klupskoj istoriji, gde je zadatak bio etabliranje kluba u vrh domaćeg i regionalnog mačevanja – što je i urađeno, i početak naredne faze koja se zove – zasnivanje evropskog Mačevalačkog kluba “Vojvodina”, kao prepoznatljive mačevalačke tačke na mapi mačevalačke Evrope. Istovremeno, ovo je, u izvesnom smislu i Dumin “povratak kući”, budući da je on bio i jedan od osnivača našeg kluba. Ipak, kako naglašava Milnović, ovako krupno pojačanje bi bilo nemoguće bez velikog zalaganja Predsednika UO kluba, gospodina Dejana Ruskog, kome pripadaju najveće zasluge za ovo pojačanje.

Ovim Mačevalački klub Vojvodina svakako postaje jedna od najozbiljnijih sportskih organizacija na teritoriji Novog Sada i jedan od najjačih mačevalačkih klubova u ovom delu Evrope!

Kako združeno ponavljaju svi u klubu – ovo je tek pravi početak!

Idemo Voša!