Mačevalački klub Vojvodina

Romana ponovo zablistala!

Juče je u Mađarskoj održan izborni turnir za mađarsku seniorsku reprezentaciju u disciplini mač, koja je tradicionalno jedna od najjačih na svetu. Ovaj turnir je uvek međunarodnog karaktera i na njega uvek dolaze takmičarke i takmičari iz samog svetskog vrha. Turnir je održan u Tata banji, a na njemu je, pored ostalih, nastupilo i nekoliko srpskih seniora.

Najuspešnija je bila naša Romana Caran, takmičarka MK Vojvodina, koja je u izuzetno jakoj svetskoj konkurenciji došla do srebrne medalje! Na turniru u seniorskom ženskom maču je nastupilo 64 takmičarke iz samog svetskog vrha, a koliko je turnir bio jak, najbolje govori podatak da je na njemu nastupila i trenutno prva takmičarka na svetskoj rang listi Szasz Emese iz Mađarske.
Nakon odlično odrađene grupe (5 pobeda i samo jedan poraz), Romana se direktno plasirala u najbolje 32 takmičarke. Potom su usledile direktne eliminacije, po izuzetno komplikovanom sistemu repasaža, tako da je svaka takmičarka koja se plasirala u završnicu turnira odradila jako mnogo borbi da bi došla do medalje. Od svih borbi, možemo izdvojiti Romaninu pobedu nad Italijankom Tucci – 15:12, kojom se plasirala u osam najboljih. Usledile su dve sjajne Romanine partije protiv članica prvog tima reprezentacije Mađarske. Obe borbe je Romana na briljantan način dobila, izbacivši sa turnira apsolutne favoritkinje. Nakon ovih iscrpljujućih pobeda, u finalu, bolja od Romane je bila Mađarica Julijana Revesz sa 12:15.

Ovim nastupom, Romana je po ko zna koji put potvrdila svoju svetsku klasu i činjenicu da može ravnopravno da se nosi sa najboljim svetskim mačevalkama. Istovremeno, ovaj novi Romanin uspeh, ponovo je podgrejao želje našeg kluba, ali i kompletne srpske mačevalačke javnosti – da Romana dođe do medalje na velikom kontinentalnom ili svetskom šampionatu. Ako je suditi po početku sezone – Romana zaslužuje, u tom smislu, svaku podršku! Idemo Ro! 

141005