Mačevalački klub Vojvodina

Završena najuspešnija sezona MK Vojvodine!

Romana uzela nove svetske bodove!

Nastupom naše najbolje takmičarke Romane Caran, na seniorskom Prvenstvu sveta u ruskom gradu Kazanju, spuštena je zavesa na dugu sezonu koja je počela u septembru prošle godine. Mačevalački klub “Vojvodina” je nastavio sa jedinstvenim trendom konstantnog napredovanja, iz sezone u sezonu – i kada je reč o sportskim rezultatima i kada je reč o ukupnom funkcionisanju kluba. Ova sezona je, po mnogo čemu bila specifična za naš klub – a pre svega po tome što se klub u potpunosti razvio, kako u trenersko-takmičarskom, tako i u smislu uprave kluba.

Naime, MK Vojvodina je postao jedini srpski mačevalački klub koji ima posebne trenere za sva tri oružja, kao i pomoćne i kondicione trenere. Istovremeno, klub je uspeo da oformi izuzetno funkcionalan Upravni odbor. Usklađenost svih nivoa kluba, vodila je i samim sportskim rezultatima. MK Vojvodina je sezonu završila sa dve zlatne, dve srebrne i šest bronzanih medalja, kada je reč o Državnim prvenstvima. Takođe, naši takmičari su uzeli ove sezone nekoliko desetina medalja na domaćim i regionalnim turnirima i time etablirali klub u samom vrhu, ne samo srpskog, nego i regionalnog mačevanja.

Naša najveća zvezda, Romana Caran, imala je verovatno najbogatiju sezonu u svojoj ionako bogatoj karijeri, kada je reč o učešću na najvećim svetskim turnirima. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo Olimpijskom komitetu Srbije, ali i našem matičnom Mačevalačkom savezu Srbije na njihovoj velikoj podršci Romani. Zahvaljujući finansijskim sredstvima OK, Romana Caran je ove sezone osvojila nekoliko medalja na Satelit svetskim kupovima i učvrstila se u gornjem delu svetske rang liste (na Prvenstvu sveta je u konkurenciji 132 takmičarke, zauzela 46 mesto i obezbedila još 5 bodova, koji su dragoceni i za narednu sezonu). Takođe, Romana je svoje sjajno ovosezonsko mačevanje potvrdila i uzimanjem zlata na Državnom prvenstvu, ali i na skoro svim značajnim domaćim turnirima. Pored Romane, koju očekuje nastavak programa za “Rio 2016” (a nadamo se da je Romana svojim internacionalnim nastupima zaslužila finansijsku potporu OK i u narednoj sezoni), pažnju srpske mačevalačke javnosti privukli su i naši mlađi takmičari – Mateja Ruski (državni prvak), Olivera Stefanović, Marko Dožaj i drugi.

Posebnu pažnju treba posvetiti i prvom turniru koji je naš klub organizovao, a koji je već u prvoj sezoni naše organizacije postao najveći i po opštoj oceni gostiju, najbolje organizovan srpski turnir. Na ovogodišnjem “Trofeju Novog Sada” nastupilo je preko 100 takmičara u mlađim starosnim grupama i preko 50 seniora iz zemlje i inostranstva. Sa preko 200 nastupa u svim disciplinama, MK Vojvodina je, uz pomoć Sekretarijata za sport i omladinu Grada Novog Sada, napravila najveći mačevalački turnir sezone u Srbiji. Organizacioni odbor turnira već radi na pravom spektaklu za narednu godinu.

U svakom slučaju, MK Vojvodina postaje, u svakom smislu, lider srpskog i regionalnog mačevanja, a to potvrđuju i trenutne bogate aktivnosti uprave kluba na njegovom daljem jačanju. Samo napred Voša i idemo sledeće sezone još dalje i još više!!!