Mačevalački klub Vojvodina

Vikend za pamćenje!

Petnaest medalja naših takmičara, nastupi na svim meridijanima!

Vikend iza nas ostaće upisan zlatnim slovima u istoriji Mačevalačkog kluba "Vojvodina", jer su naši takmičari nastupali na različitim turnirima i postigli izuzetne rezultate. Krenimo od najmlađih, jer su oni to zaslužili.

Ovog vikenda je u Beogradu održan tradicionalni "Kup Pobednika", u mlađim starosnim uzrastima, gde su takmičari Mačevalačkog kluba "Vojvodina" nastupili u velikom broju. U konkurenciji najboljih takmičara iz zemlje i regiona, mladi mačevaoci "Vojvodine" su bili više nego dominantni, uzevši uz ostale medalje, čak 5 zlata. Prvo su u subotu nastupili mačisti, a među njima i "zlatni dečko" našeg kluba Marko Dožaj. Podsetimo, Marko je bio najuspešniji mačevalac Srbije, u pionirskoj konkurenciji, sa najdužim nizom bez poraza u novijoj istoriji tog starosnog uzrasta kod nas (iako više nije u toj starosnoj grupi, Marko je još uvek prvi na pionirskoj rang-listi, zbog količine bodovne prednosti iz prošle sezone) i osvojenim svim domaćim i regionalnim turnirima za pionire. Prelaskom u stariju, kadetsku, starosnu grupu, Marko se, naviknut na pobedničko postolje, suočio sa prvom ozbiljnom krizom u dosadašnjoj karijeri (doduše, do sada je u tekućoj sezoni nastupao samo na seniorskim i juniorskim turnirima). Ipak, svestan da samo rad daje rezultate, on je nastavio marljivo da trenira i usavršava svoju veštinu, a napredak se najbolje mogao videti na ovom turniru. Nakon dobro odrađene grupe, Marko je u prvoj direktnoj eliminaciji lako nadvisio Davida Vidića (MK "Pobednik", Beograd) sa 15:2, potom je u sledećoj borbi bio uspešniji od Božidara Gajića (MK "Silni", Beograd) sa 15:8, da bi u polufinalu bio bolji od Bugarin Dimitrija (MK "Omladinac", Zrenjanin) – 13:10. U finalu, Marko je, lakše nego što se očekivalo od finalne borbe, pobedio Blagoja Mirkovića (MK "Crvena zvezda", Beograd) sa 15:9. Ovim plasmanom, Marko je najavio pohod na sam vrh svoje konkurencije, već u prvoj kadetskoj sezoni.

U nedelju su nastupili naši floretaši i ostavili najbolji mogući utisak. Za zagrevanje bogatog takmičarskog dana, nastupili su najmlađi pioniri (grupa C), gde su naši takmičari – Sofija Stefanović i Jovan Milivojev – uzeli obe zlatne medalje. Usledili su nastupi nešto starije grupe (B) u kojoj su, takođe, dominirali floretaši "Vojvodine". U ženskoj konkurenciji, svoje prvo zlato je na impresivan način osvojila Olivera Stefanović. Ona je u borbi za finale rutinski savladala Milenu Škobić (MK "Crvena zvezda", Beograd) sa 10:2, a potom i u finalu Juliju Jeličić (MK "Crvena zvezda, Beograd) sa 10:6. Uspeh tim veći, ako se zna da je Olivera i u starijoj grupi uzela bronzu. U muškoj konkurenciji, dominacija "Vojvodine" je bila još očiglednija. Od četvorice takmičara na pobedničkom postolju, trojica su bila iz našeg kluba. Mateja Ruski je u jednom polufinalu pobedio Stevana Koricu (MK "Olimpija", Beograd) sa 10:8, a u drugom polufinalu, koje je imalo klupski karakter, Matej Prćić je savladao Jovana Milivojeva (koji je tako i u starijoj grupi došao do medalje) sa 10:5. U klupskom finalu, bolji je bio iskusniji Mateja i slavio sa 10:7 (Mateja je, takođe, uzeo bronzanu medalju u starijoj konkurenciji).

Osim pomenutih takmičara, medalje su još osvojili i Jelena Ćurčić (floret, srebro u kadetskoj i bronza u starijoj juniorskoj konkurenciji), Lena Lončar (floret, bronza, kadeti), Marija Mea Varga (floret, bronza, pioniri A) i Mija Kuljača (koja je već u svom debiju, osvojila bronzu u najmlađoj konkurenciji – pioniri C).

Pored svega navedenog, "Vojvodina" je ovaj vikend zabeležila i dva važna nastupa u inostranstvu. Marko Milošević je na sjajan način došao do srebrne medalje na izuzetno jakom turniru – Inter-kup – u Zagrebu, a Romana Caran je nastupila na Grand-priju u Barseloni. Romana ovaj put nije uspela da dođe do novih svetskih bodova (iako je prošla grupnu fazu), ali je svakako njena forma tempirana za velike turnire koji tek dolaze. Marko je, međutim, iskusnim i pametnim mačevanjem, dospeo na pobedničko postolje turnira u Zagrebu. U izuzetno jakoj evropskoj konkurenciji Marko Milošević je demonstrirao izuzetnu veštinu i nadvisio sve favorizovane protivnike. Od njega je u finalu bio bolji jedino Alin Mitrica iz Rumunije.

Čestitamo takmičarima i trenerskom kadru "Vojvodine" na impresivnim rezultatima!

140309 01

140309 02

140309 03

140309 04