Mačevalački klub Vojvodina

Romana ušla u 50 na svetskoj rang-listi!

Naša najbolja takmičarka Romana Caran je prethodnog vikenda nastupila na tradicionalno najvećem turniru na svetu u disciplini – ženski mač, Grand Prix "Memorial Sakovics Jozsef", u Budimpešti, na kome su nastupile sve najznačajnije takmičarke sveta, pa zato ovaj turnir i slovi za nezvanično svetsko prvenstvo. U konkurenciji 149 najboljih takmičarki sveta, Romana je ponovo dokazala svoju klasu, uspevši da na svoj takmičarski konto stavi još svetskih bodova.

Romana je nakon odlično odrađene grupne faze (četiri pobede) ušla direktno u drugo kolo baraža, gde se borila za svetske bodove sa Amerikankom Natalie Vie. U izuzetno zanimljivoj i atraktivnoj borbi, naša takmičarka je imala više znanja i koncentracije kada je bilo najpotrebnije i na kraju slavila sa 15:14. Tako je Romana osigurala tri dragocena boda za svetsku rang listu, koji su joj obezbedili napredak na istoj od čak osam mesta, pa je sada Romana Caran zvanično 49-ta takmičarka sveta, što je najbolji plasman za srpsko mačevanje u novijoj istoriji. U borbi za 32 najbolje, Romanu je porazila Italijanka Bianca Del Carretto sa 9: 15.

Nakon ovog sjajnog turnira, Romana nastavlja, zahvaljujući podršci Olimpijskog komiteta Srbije i Mačevalačkog saveza Srbije, svoj pohod ka vrhu svetske rang liste već za nekoliko dana, kada se održava turnir u Lajpcigu. Budući da Romana sa svojim trenerom Raškom Mićićem, tempira formu za Prvenstvo Evrope i Prvenstvo sveta na kraju tekuće sezone, sigurni smo u njen dalji uspon na FIE listi. Idemo dalje, Ro!

140203