Mačevalački klub Vojvodina

Srbija dobila još jedan vrhunski rezultat zahvaljujući Romani!

Romana uzela srebro na Svetskom kupu u Danskoj!

Konačno! Iako je bilo jasno da je od starta sezone naša najbolja takmičarka Romana Caran veoma blizu osvajanja medalje na Svetskom kupu, sada je to i definitivno potvrđeno! Romana je danas, na Satelit Svetskom kupu u danskom gradu Arhusu, napravila izuzetan rezultat za srpsko mačevanje osvojivši srebrnu medalju! Ukoliko ovome dodamo i rezultat njene koleginice iz reprezentacije Smiljke Rodić (MK "Silni", Beograd), koja je na istom turniru osvojila bronzanu medalju, postaje jasno da srpskom mačevanju očigledno predstoje svetli dani!

Naime, Romana se već na dva prethodna Satelit Svetska kupa, u finskom gradu Turku i u danskoj prestonici Kopenhagenu plasirala u samu završnicu tih turnira – tj. u najboljih osam, što je takođe vredan rezultat zbog uzetih bodova za svetsku rang listu – ali sada je, na trećem nastupu ove sezone, i definitivno pokazala koliko ume i može. Nakon laganog prolaska kroz grupnu fazu, Romana se direktno plasirala u najboljih 16 na turniru i u prvoj direktnoj eliminaciji suvereno dobila domaću takmičarku Glintvad Mihaelu sa 15:5. U najboljih 8, Romana je pobedila i poznatiju dansku takmičarku Knudsen Rebeku sa 15:12, da bi se u polufinalu ponovo srela sa dobro poznatom takmičarkom, reprezentativnom koleginicom i cimerkom na zajedničkim mačevalačkim putovanjima Smiljkom Rodić. Ipak, za srpsko mačevanje su, u tom trenutku, bile već obezbeđene dve medalje: Smiljka je u najboljih 16 pobedila Dankinju Hoetoft Dženi sa 15:14, a u 8 i nosioca turnira, Nemicu Kirschen Juliju sa 9:8.

Podsetimo – i na prethodnom turniru, u Kopenhagenu, naše dve reprezentativke su se srele u najboljih 16. Srećom, ovog puta su i jedna i druga obezbedile medalje, pa je njihov duel odlučivao o finalisti. Ponovo je uspešnija bila takmičarka novosadske "Vojvodine". Romana je pobedila u onome što se obično naziva "duel starih znanaca" sa 15:12. Na taj način, Romana je ponovo napravila jedan veliki rezultat za srpsko mačevanje (nakon onog najvećeg, njenog 7-og mesta na Prvenstvu Evrope). U finalu, bolja od Romane je bila Luksemburžanka Fautsch Lis, koja je pobedila sa 15:10.

Srpske reprezentativke su tako, na najlepši mogući način, opravdale poverenje Olimpijskog komiteta Srbije, koji je obezbedio sredstva za njihov takmičarski program, po uzoru na najozbiljnije svetske mačevaoce. Kontinuirani uspesi naše takmičarke Romane Caran (kojoj se sada na pobedničkom postolju pridružila i Smiljka Rodić, kojoj MK "Vojvodina" ovom prilikom takođe čestita na sjajnom uspehu!) na najbolji mogući način ilustruju opravdanost i nužnost ovakve podrške.

Uz zahvalnost Olimpijskom komitetu, ali i našem matičnom savezu, Mačevalačkom savezu Srbije, izražavamo uverenje kao klub da će naša takmičarka, Romana Caran, nastaviti sa vrhunskim rezultatima i u nastavku sezone. Uostalom, ovom medaljom, ona je i definitivno ušla među 64 najbolje rangirane takmičarke na svetu (što u mačevanju uvek znači sam takmičarski krem iz kog se regrutuju budući osvajači medalja na najvećim evropskim i svetskim turnirima), čime je najavila i pohod na sam svetski vrh, kako su ona sama, njen trener Raško Mićić i direktor MK "Vojvodina" Vasilije Milnović i najavili na početku ove sezone.

Dubok naklon Ro, a sad – idemo dalje!!!

131110