Mačevalački klub Vojvodina

Romana ponovo uzela svetske bodove, ovog puta u Kopenhagenu!

Vojvodina formirala optimalni trenerski i takmičarski kadar!

Da je Mačevalački klub "Vojvodina" formirao optimalni trenerski i takmičarski tim, sa kojim može računati na duge staze, najbolje svedoči vikend za nama. Naime, naša najbolja takmičarka Romana Caran, ponovo je uzela svetske bodove na Satelit svetskom kupu u Kopenhagenu (nakon uspešnog nastupa pre dve nedelje u Finskoj), naše najveće ovogodišnje pojačanje Marina Milošević, imala je zapažen nastup na Kupu Železnice u Beogradu, dok je naš najbolji mladi takmičar Marko Dožaj sjajno mačevao na kadetskom turniru u Debrecinu. No, krenimo redom.

Turnir u Kopenhagenu je bio izuzetno jak. Nastupilo je 77 takmičarki, od kojih su neke iz samog svetskog vrha. Nakon svih pobeda u grupi, Romana je lako prevazišla prvu direktnu eliminaciju, da bi u najboljih 32 bila bolja od Koit Elene iz Estonije – 15:6. U borbi za najboljih 8, slučaj je hteo da se sretnu dve naše reprezentativke: Romana i Smiljka Rodić. U susretu dve reprezentativne koleginice koje se jako dobro poznaju, Romana je bila bolja i trijumfovala sa 10:8. Konačno, u borbi za medalje, Romana je izgubila od Nemice Aleksandre Ndolo sa 15:14. Na kraju, zauzela je izuzetno visoko 6. mesto. Jasno je, međutim, da je Romana na korak od medalje sa svetskog kupa. Nadamo se da će već u narednoj prilici, u okviru skandinavske turneje, uspeti u tome. No i ovako, Romana je uknjižila nove bodove za svetsku rang listu, na kojoj beleži konstantni napredak. Trenutno je 65-ta na svetu. S obzirom na trenutnu formu, verujemo da je njen uspon na rang listi ove sezone tek počeo.

Istovremeno, naša juniorska reprezentativka Marina Milošević, koja je ove sezone zajedno sa svojim ocem i trenerom Svetozarom Miloševićem i ostalim članovima novosadskog "Sokola", prešla u redove "Vojvodine", imala je dobar nastup na seniorskom Kupu Železnice u Beogradu. Svoje učešće na ovom turniru je okončala na visokom 5. mestu, pa je i za nju očigledno da ima još mnogo prostora za napredak. Verujemo da će već na narednim seniorskim turnirima, Marina stići i do medalja. Takođe, naš mladi mačista Marko Dožaj je, na izuzetno jakom turniru "Olimpici" serije u Debrecinu, u konkurenciji 67 mladih mačevalaca uspeo da se plasira među 16 najboljih, izgubivši u borbi za 8 od najboljeg mađarskog kadeta, koji je na kraju i trijumfovao na turniru.

Prema rečima direktora kluba, Vasilija Milnovića, vikend za nama, ali još više sjajna atmosfera, gužva i radna disciplina na treninzima kluba, na najbolji način svedoče o ispravnosti klupske vizije o proširivanju i formiranju najboljeg mogućeg trenerskog i takmičarskog kadra. Podsetimo, MK "Vojvodina" ove sezone ima pet trenera, uključujući i dragocena pojačanja: iskusnog Svetozara Miloševića, koji je zajedno sa Romaninim trenerom Raškom Mićićem, zadužen za disciplinu mač i novog stranog trenera u redovima novosadskog kluba, zaduženog za sablju – Kirila Velikanova, koji nam je stigao iz moskovskog CSKA, jednog od najvećih klubova na svetu. Kada se ovom spisku doda i naša Ruskinja Elena Stojanović, zadužena za disciplinu floret, jasno je da "Vojvodina" ima najbolji trenerski kadar u državi, ali i svakako jedan od najboljih u regionu. Vreme pred nama će to tek potvrditi!

131028