Mačevalački klub Vojvodina

Najbolji rezultat u istoriji srpskog mačevanja!!!

Naša takmičarka Romana Caran ušla među osam u Evropi!

Naša najbolja takmičarka Romana Caran je na seniorskom Prvenstvu Evrope u Zagrebu napravila najbolji rezultat u istoriji srpskog mačevanja, zauzevši sedmo mesto u Evropi!

Fenomenalno mačevanje Romana je započela već u grupnoj fazi gde je ostvarila bilans od 4 pobede i jednog poraza, te se plasirala direktno u naboljih 64, kao 15-ta na tabli nakon grupa. U direktnim eliminacijama, Romana je prvo savladala Ukrajinku Anastasiju Ivčenko sa 15:13, a potom i Francuskinju Josephine Coquin sa 15:14. Tako se plasirala među najboljih 16, gde je čekao duel sa olimpijskom šampionkom, Nemicom Britom Hajdeman. U ovoj borbi za sladokusce, nemačka šampionka je morala da položi oružje pred našom Romanom. Borba se završila rezultatom 15:14 za Romanu. Iako je Romana i ranije pobeđivala neke velike mačevalke, svakako da je ova pobeda bila najvrednija u njenoj bogatoj karijeri.

U borbi za medalje, Romana je radila sa Italijankom Frančeskom Kvandamkarlo. U neizvesnoj borbi, nakon velike prethodne pobede i sa povredom ruke, Romana je na kraju izgubila sa 15:13 od takmičarke koja je na kraju uzela srebrnu medalju. Tako je za samo dva tuša izmakla prva medalja za srpsko mačevanje sa nekog velikog takmičenja.

Ipak i sedma pozicija u Evropi predstavlja ogroman iskorak, ali i potvrdu sjajnog sistema rada koji postoji u našem klubu. Romanin trener, Raško Mićić nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatom, iako ostaje žal za medaljom koja je bila toliko blizu. Pa opet – sada se, prema njegovim rečima, sve snage okreću avgustovskom Prvenstvu sveta u Budimpešti. Sama Romana o tome kaže:

- Bilo mi je teško, jer mi je medalja izmakla za dlaku, ali sam u isto vreme bila srećna, jer sam ostvarila najbolji rezultat u istoriji srpskog mačevanja. Imala sam malu ranu na šaci, kojom držim mač i to me je malo dekoncentrisalo... U svakom slučaju, videla sam koliko mogu i verujem da ću na sledećem Prvenstvu Evrope osvojiti medalju. Možda do medalje stignem već na Svetskom šampionatu, koji će biti održan avgusta u Budimpešti.

130624 1

Ostale srpske reprezentativke su zaustavljene mnogo ranije – u prvoj direktnoj eliminaciji ili u grupi. Direktor Mačevalačkog kluba "Vojvodina" Vasilije Milnović, koji je i doveo Romanu i Raška u redove novosadskog kluba, ističe:

- Ovo je svakako ubedljivo najveći rezultat u istoriji srpskog mačevanja, ali i dobar pokazatelj kako treba nastaviti dalje. Istovremeno, ovo je i najbolji mogući podstrek za sve članove našeg kluba da prionu još jače sa treninzima, jer je očigledno da klub raspolaže najjačim trenerskim kadrom u zemlji. Rezultati koji uveliko nadilaze uslove u kojima radimo, uslove koji su daleko ispod evropskog proseka, zaslužuju da naš klub dobije adekvatan tretman kada su u pitanju infrastruktura i finansije. Mogu samo da zamislim kakve bi tek onda pravili rezultate. U jednom trenutku je samo Mačevalački klub "Vojvodina" stajao iza Romane. Tako smo, na primer, teškom mukom uspeli da prikupimo sredstva dovoljna za Romanin odlazak sa trenerom na dva Svetska kupa, u Barselonu i u Pariz. Mislim da je sada Romana uloženo poverenje vratila na najlepši mogući način. Međutim, najbitnije je sada da se stvari pokrenu i kada su u pitanju nadležne institucije i kada je u pitanju sam rad Mačevalačkog saveza Srbije, koji konačno treba da prepozna u koje takmičare i trenere treba da ulaže, kako bi srpsko mačevanje došlo do nekog velikog rezultata u veoma bliskoj budućnosti.

Inače, Romana je, zahvaljujući ovom uspehu, skočila za skoro neverovatnih 200 mesta na svetskoj rang listi i sada se nalazi među najbolje 64 takmičarke na planeti. Gotovo po pravilu, iz tzv. 64-vorke na svetskoj rang listi se regrutuju budući svetski i evropski prvaci. Pa – srećno Ro!

130624 2