Mačevalački klub Vojvodina

Bogat takmičarski program naših mačevalaca

Naši mačevaoci su prethodnog vikenda nastupali na dva turnira. Prvo su, u subotu, izašli seniori na tradicionalni "Memorijalni turnir Ljuba Savić" u Beogradu, a potom su, u nedelju, nastupili i najmlađi takmičari na BIC Kupu u Zrenjaninu. Mačevaoci "Vojvodine" su, već po običaju, osvojili medalje na oba turnira – jednu srebrnu i dve bronzane.

U subotu je uspešna bila naša reprezentativka Romana Caran. Ona je, nakon svih pobeda u grupi, u direktnim eliminacijama prvo savladala dve mlade reprezentativke Janu Grijak (MK „Silni", Beograd) sa 15:7, a potom i Jovanu Živanović (MK "Silni") sa 11:8. U polufinalu je Romana bila ubedljiva protiv stare rivalke Smiljke Rodić (MK "Silni") – 15:9, da bi u finalu izgubila od aktuelne državne šampionke Aleksandre Jevremović (MK "Crvena zvezda") – 11:15. Ovaj turnir, po svemu viđenom, najavljuje veoma zanimljivu završnicu sezone u disciplini ženski mač.

Turnir u nedelju će se dugo pamtiti, pre svega zbog toga što je na njemu po prvi put u poslednje četiri godine naš takmičar Marko Dožaj izgubio jedan meč. Time je okončan najduži pobednički niz bilo kog srpskog takmičara, u bilo kojoj konkurenciji, u novijoj istoriji domaćih turnira. Podsetimo, Marko Dožaj gotovo pune četiri godine, sve do juče, nije izgubio meč u domaćoj i regionalnoj konkurenciji, u pionirskoj starosnoj kategoriji. Na taj način, on je osvojio sve domaće turnire u prethodnih nekoliko godina, uključujući i BIC Kup (tri puta) i učvrstio prvo mesto na rang listi sa preko 60 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog. Međutim, juče je konačno poražen od strane Denisa Neheza (MK Omladinac, Zrenjanin). Sama borba, održana kao polufinale turnira, pobudila je veliko interesovanje prisutnih. Naime, već na početku je bilo jasno da se stvari neće kretati uobičajenim tokom. Nehez je poveo sa čak 4:0. Nakon pauze, Marko je fokusirao sve svoje snage na stizanje protivnika. Na kraju ove neizvesne i teške borbe, rezultat je glasio 7:7. U minutu nadoknade, u promišljenom napadu, Marko je uspeo da prvi dođe svojim sečivom do protivnika, no sam ubod nije bio dovoljno dobar, jer se mač previše iskrivio, pa vrh nije registrovao pogodak. U toj situaciji, Nehezu nije bilo teško da poentira i donese veliko slavlje domaćoj publici u Zrenjaninu. Ovim putem, MK "Vojvodina" želi da čestita sjajnom Denisu i njegovom treneru na veoma dobro pripremljenom i vođenom meču, uz nadu da će ovakve borbe češće krasiti srpske mačevalačke planše, jer se iz njih obično nauči više nego iz svih lakih pobeda iz prošlosti.

U disciplini floret, posebno nas je obradovala mlada Olivera Stefanović svojom prvom medaljom u karijeri. Ona je sjajnim mačevanjem, sa daleko iskusnijim protivnicama, uspela da se domogne bronzane medalje. To je još jedna potvrda da i u ovoj disciplini, svakako, imamo čemu da se nadamo u budućnosti.

130325 01