Mačevalački klub Vojvodina

Romana ponovo uzela svetske bodove!

Prethodne nedelje je naša trofejna takmičarka Romana Caran, u pratnji svog trenera Raška Mićića, boravila u Francuskoj, gde je nastupila na seniorskom Svetskom kupu u disciplini – ženski mač. Turnir se održavao u Sent-Mauru, nadomak Pariza. To je tradicionalno najjači svetski turnir u sezoni. O tome svedoči i činjenica da su na turniru nastupile gotovo sve takmičarke sa vrha svetske rang-liste – ukupno 176 vrhunskih takmičarki sa svih kontinenata.

Romana je prošla grupnu fazu sa dve pobede i dobrom tuš-razlikom (čak tri borbe je izgubila sa 5:4). Međutim, tek u direktnim eliminacijama Romana je pokazala koliko zapravo zna. U prvoj borbi baraža Romana je pobedila rusku reprezentativku Valentnu Lušinu sa 15:11. U borbi za najbolje 64 takmičarke, radila je sa Angelom Kriger iz Austrije i na kraju trijumfovala istim rezultatom kao i u prethodnoj borbi. Time se plasirala za završnicu turnira koja se održavala sledeći dan, a u direktnoj borbi za 32 čekala je, ni manje ni više, nego prva na svetskoj rang-listi, Kineskinja Sun Juyie.

U borbi sa najboljom na svetu, Romana je bila apsolutno ravnopravan rival. Borba se prelomila u završnom periodu, iako je Romana čak i vodila. Na kraju, Kineskinja je zasluženo trijumfovala sa 15:11. Ipak, ova borba je, prema rečima trenera Raška Mićića, pokazala da smo na pravom putu sa podizanjem forme i da možemo s pravom očekivati Romaninu borbu za visok plasman na predstojećem Prvenstvu Evrope u Zagrebu i Prvenstvu sveta u Budimpešti.

Plasmanom u 64 takmičarke, treba i to reći, Romana je uzela dva boda za svetsku rang-listu. Druga srpska predstavnica Smiljka Rodić (MK "Silni", Beograd) je, takođe, prošla grupnu fazu, ali je zaustavljena u borbi za 64 najbolje.


Čestitke za našu Ro i za Rašu!

130305