Mačevalački klub Vojvodina

Marko osvojio i Zagreb!

Žestok tempo naših pionira od starta sezone

Naš najbolji mladi takmičar Marko Dožaj, nastavio je svoj zlatni niz osvajanjem izuzetno konkurentnog turnira – VMD Kupa u Zagrebu. Na taj način, Marko i u svojoj četvrtoj sezoni još ne zna za poraz u svojoj konkurenciji, kada je reč o domaćim i regionalnim turnirima. Nakon višegodišnje dominacije na svim domaćim turnirima, Marko je krajem prošle sezone osvojio svoj prvi strani turnir (u Skoplju), a sada je zabeležio i svoj najveći dosadašnji uspeh, osvajanjem najvećeg hrvatskog pionirskog turnira. On je nakon svih pobeda u grupi i plasmana u osam najboljih, lako savladao hrvatskog takmičara u četvrtfinalu (15:3), da bi u borbi turnira i svojevrsnom finalu pre finala, pobedio pionirskog šampiona Hrvatske, inače naturalizovanog hrvatskog takmičara – Lija, sa 13:12. Zanimljivo je da su se njih dvojica sastali i u grupi i da je i taj meč bio neizvestan, a Marko je opet izašao kao pobednik – 3:2. U finalu koje nije bilo tako zanimljivo, Marko je na sebi svojstven način porazio Vedrana Markotu iz Hrvatske sa 15:5.

Na istom turniru je iz našeg kluba nastupio i Mateja Ruski, koji je zauzeo osmo mesto, što je više nego korektan plasman s obzirom na njegov staž u mačevanju i na činjenicu da je u borbi za medalje izgubio od pobednika turnira.

Inače, naši najmlađi takmičari krenuli su od samog starta ove sezone žestoko. Pod komandom njihovih trenera, oni su već zabeležili značajan broj nastupa na turnirima u inostranstvu, što je, naravno, od presudnog značaja za njihovo takmičarsko formiranje. Tako su Nikola Milivojev, Strahinja Kurešević, Milan Ćurčić i Mateja Ruski već nastupili na izuzetno jakim turnirima – Siget Sent Mikloš Kup u Budimpešti i Fulop Mihalji Kup u u Hođmezovašarhelju, u disciplini floret, dok je naša mlada mačistkinja Tamara Dmitrović nastupila na PBT Kupu u Budimpešti. Svi su na svojim nastupima na najjačim evropskim turnirima u svojim konkurencijama, pokazali očigledan napredak, što će tek rezultirati medaljama u bliskoj budućnosti. Već narednog vikenda, čeka ih i prvi domaći pionirski turnir – Kup Arhangela u Beogradu.

121101 1